“Plava vrpca” u organizaciji udruge ILCO

20151003_100013

Slavonskobrodska udruga ILCO  danas se također pridružila globalnoj inicijativi podizanja svijesti o raku debelog crijeva. Na Korzu su članovi udruge podjelom edukativnih materijala i druženjem s građanima obilježili Svjetski dan osoba operiranih od raka debelog crijeva. Zaštitni znak je plava vrpca. U Slavonskom Brodu punih 9 godina postoji Udruga koja okuplja osobe sa stomom i osobe koje su se suočile s dijagnozom raka debelog crijeva. Njihova pomoć u psihološkom smislu također je neprocjenjiva.

“Povodom ovoga danas smo izašli da iskažemo naše probleme, da pokažemo sredstva kojima se koristimo i kažemo nešto o našim zdravstvenim problemima. Ipak smo mi invalidi od 80 posto i nije lako se s time nositi”, rekao je Mato Mikešić, predsjednik udruge ILCO. Prigodni promotivni prostor na Korzu u Slavonskom Brodu imao je i Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije koji je postavio veliku edukacijsku maketu – model debelog crijeva uz pomoć koje se na vrlo slikovit način upozorava na važnost prevencije te bolesti.

Prema podacima Registra za rak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, rak debelog crijeva drugi je najčešći oblik raka u muškaraca (iza raka pluća) i u žena (iza raka dojke). Od ukupnog broja dijagnosticiranih slučajeva raka u Hrvatskoj na ovu zloćudnu bolest otpada 15-16% slučajeva u muškaraca i 13-14% slučajeva u žena.

U Hrvatskoj se unazad nekoliko godina također provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva. Odaziv je izuzetno mali, no ipak se polako kreće prema većim brojevima. U Hrvatskoj se bilježi dramatični porast novooboljelih i umrlih od raka debelog crijeva posljednjih godina. Rizik od razvoja ove bolesti znatno raste nakon 40. godine života, a 90% svih karcinoma otkrije se u osoba starijih od 50 godina.