Udruga NADA i ove godine organizirala „Dan ružičaste vrpce“

20151003_095859

 

Od raka dojke u Hrvatskoj na godinu oboli više od 2.300 žena, a, nažalost, oko tisuću ih umre. Pregledi i prevencija spašavaju živote. Zbog toga se prve subote u listopadu obilježava Dan ružičaste vrpce čiji je cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke. Početkom 90-ih godina prošlog stoljeća u Americi je pokrenuta neprofitna, humanitarna udruga za borbu protiv raka dojke, nazvana po svom simbolu Ružičasta vrpca. Danas je u ovaj humanitarni projekt uključeno preko 30 zemalja svijeta. Rano otkrivanje bolesti u 90% slučajeva spašava život –naglasila je Silvana Bernardić, predsjednica Udruge NADA koja je i ove godine u središtu Slavonskog Broda, uz potporu Lige protiv raka Brodsko-posavske županije, organizirala ovu humanitarnu akciju. Liječnici su uputili apel ženama da redovito odlaze na preglede dojki, kako bi se rak otkrio u ranom stadiju bolesti kada je izlječiv te tako smanjila smrtnost žena.Humanitarnoj akciji potporu su došli dati brojni građani, ali i predstavnici političkih stranaka (Zajednica žena HDZ-a „Katarina Zrinski, HSS, HSLS, Forum žena SDP-a, HNS). Izravnu potporu akciji dali su Klara Šćuka, pročelnica Upravnog odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Brodsko-posavske županije. Svake godine pa tako i ove akciji se odazvao Mirko Duspara, gradonačelnik Slavonskog Broda, koji je Udruzi NADA donirao ček u vrijednosti 1.000,00 kn. Akcija su nazočili i brojni liječnici Opće bolnice “Dr.Josip Benčević” i dr.sc. Ante Cvitković, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije.

U Sl.Brod stigao je i ministar zdravlja Siniša Varga kako bi nazočio Konferenciji o nacionalnim preventivnim programima čiji je organizator Zavod za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije, gdje je Varga održao predavanje. Naglasio je kako je u Hrvatskoj za liječenje karcinoma dojke dostupan sve veći broj lijekova, kako bi se smanjila smrtnost. Varga se nakon predavanja obišao štandove i središte grada gdje se održavala akcija. Obilježavanju Dana ružičaste vrpce sudjelovali su, uz brojne žene liječene od raka dojke i građane, i osobe iz javnoga života.

Pojavljivanje ovog raka raste s dobi žene, no nije isključena njegova pojava i u mlađoj dobi. Muškarci također mogu oboljeti od raka dojke, ali puno rjeđe nego žene.
Postoje neki faktori rizika koji se povezuju s nastankom ovog raka, međutim točan mehanizam nastanka nije u potpunosti razjašnjen. Velik je utjecaj nasljednih faktora tako da povećan rizik imaju žene u čijoj obitelji je netko bolovao od raka dojke. Povećan rizik imaju žene koje su dobile prvu menstruaciju prije 12. godine života, koje kasnije ulaze u menopauzu, nerotkinje i žene koje su rodile iza 30. godine. Okolišni faktori također imaju utjecaj, pa se nastanak raka dojke povezuje s pušenjem, izloženošću stresu i nezdravoj prehrani. Ovim putem podsjećamo da se u Hrvatskoj provodi Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke kojim su obuhvaćene žene u dobi od 50 do 69 godina.  Članice Udruge NADA ovim putem zahvaljuju svima na odazivu i donacijama koje će biti usmjerene na pomoć ženama oboljelim od raka dojke.