U Brodsko-posavskoj županiji rak prostate javlja se u 127 slučajeva na sto tisuća muških stanovnika

76993876_2576929102421826_2930724716006080512_n

U prostorijama slavonskobrodskog Veleučilišta u Gupčevoj ulici, specijalizant urologije, Danijel Marinčić, progovorio je o temi koja je i u suvremenom svijetu često ‘tabu’ – muškom zdravlju.

Što se događa ‘tamo dolje’ i kojem se točno doktoru po tom pitanju trebaju obratiti – muškarcima je nerijetko nepoznanica sve dok ne dođe do ozbiljnih problema. Dok žene otvoreno govore o svom intimnom zdravlju te se iz medija i knjiga može puno toga naučiti o ginekologiji, urologija je često nepoznanica.

– U okviru aktivnosti Lige protiv raka za studeni i prosinac stavili smo u jednu nišu i mušku populaciju koja također zavrjeđuje pažnju, s obzirom na sve maligne bolesti koje se kod nas muških pojavljuju. Tako smo, u suradnji s Veleučilištem, organizirali javno predavanje na tu temu. Nadam se da će veći broj muške populacije dobiti prave informacije o preventivi i mogućnostima koje se pružaju radi sprječavanja malignih bolesti. Veoma mi je drago što je ovogodišnjim akcijama Liga protiv raka uspjela polučiti velike rezultate. Nadamo se da ćemo u prosincu uspjeti napraviti malu svečanost. – kazao je predsjednik Lige protiv raka Brodsko-posavske županije, Darko Katić.

Nemoguće je dovoljno naglasiti koliko rad slavonskobrodskih liječnika i Lige znači ovom gradu, ali i cijeloj Brodsko-posavskoj županiji. Primjerice, zahvaljujući kotizacijama građana koji su sudjelovali u njihovoj ovogodišnjoj tradicionalnoj utrci, Liga je postala donator za kupnju histeroskopa – aparata za pregledavanje unutrašnjosti maternice te rano otkrivanje patoloških tvorbi. U slavonskobrodskoj Općoj bolnici, doduše, već postoji jedan, ali novi omogućava povećanje i poboljšanje broja pretraga. No, na tomu ne staju. Ravnopravnost među spolovima, postižu i jednakom borbom za živote muškaraca i žena.

– Cilj današnjeg predavanja je muškoj populaciji, građanima, studentima i djelatnicima Veleučilišta, dati kratak uvid u problematiku muškog zdravlja i bolesti muškog reproduktivnog sustava. U ovom pogledu to se prvenstveno tiče raka testisa i raka prostate. Možemo reći kako je svijest prilično podignuta, što znamo po broju novootkrivenih pacijenata s rakom prostate. Niz godina incidencija je jednaka pojavnost. Međutim, redovitim i ciljanim pregledima, poglavito u zadnje vrijeme ciljanim pregledima braniteljske populacije, postigli smo to da u ranim stadijima ‘hvatamo’ bolest i uspijevamo tim ljudima doista pomoći kako treba. – ispričao je Danijel Marinčić, dr. med., specijalizant urologije, na temu predavanja naslova ‘Kratak pogled na muško zdravlje’.

U Brodsko-posavskoj županiji rak prostate javlja se u 127 slučajeva na sto tisuća muških stanovnika. U svijetu je taj broj nešto manji – iznosi 97. No, usprkos većem broju novooboljelih kod Hrvata, doktor je naglasio kako je tu riječ i o većem broju samoprijavljenih i otkrivenih slučajeva.

– To, zapravo, govori kako imamo dobru i kvalitetnu zdravstvenu zaštitu jer svjetska populacija uspoređuje zemlje poput Amerike, Njemačke, Hrvatske, ali i Afrike. Rak testisa ima incidenciju oko 1,5 do šest novo oboljelih na sto tisuća muškaraca. Međutim, ono što je u Hrvatskoj dobro napravljeno je pokretanje kampanje ‘Počeši s razlogom‘ iz 2016. godine, pod pokroviteljstvom Zagrebačke pivovare i Kliničkog bolničkog centra Zagreb, gdje su njihovi urolozi obilazili Hrvatsku i otkrili 47 novooboljelih od raka testisa. – pojasnio je Marinčić, dodavši kako rak testisa najviše pogađa mladiće u dobi od 15 do 44 godine, dok se rak prostate najviše javlja u dobi od 67 godina. Razlika je vidljiva u slučajevima gdje postoji određena genetska sklonost pa se rak prostate javlja i u dobi od 44 godine.

Brođanima su se jučer mogli upoznati i s anatomijom testisa te izgledom tumora. Osim toga, urolog im je pokazao i pomalo zastrašujuću priču iz koje svi mogu puno naučiti.

– Ovaj prizor nije iz Afrike, nije iz Amerike, nije iz Azije. To je slika jednog mladog Hrvata koji je došao s tumorom testisa u KBC Sestre milosrdnice. Znam da vas ovo iznenađuje, ali doista se to događa. Ljudi zanemare promjene koje imaju na tijelu. Što zbog straha, što zbog stida. – šokantnim je prizorima doktor, sudeći prema reakciji okupljenih, pokušavao naglasiti važnost samopregleda.

Izvor: sbplus.hr

78547350_2576929092421827_1081269398431334400_n