Predavanje: ‘HPV u genitalnoj regiji’

BLAŽINKOV

Dana 25. veljače 2020. u OŠ ‘Antun Mihanović’ u Slavonskom Brodu održano je predavanje na temu: ‘HPV u genitalnoj regiji’. Predavanje je održao član predsjedništva Lige protiv raka Brodsko-posavske županije dr. Željko Blažinkov. Istaknuta je važnost cijepljenja protiv HPV-a te odgovornog spolnog ponašanja.

Što je HPV?

Uzročnik je humani papiloma virus (HPV). Postoji čak 120 tipova humanih papiloma virusa, od čega  oko 30-ak tipova HPV-a uzrokuju infekcije genitalnog područja. Neki tipovi su niskorizični i ne uzrokuju zloćudne promjene već samo spolne bradavice ili kondilome. Ovisno o broju i mjestu spolne bradavice mogu biti bolne, lako se mrve i izazivaju svrbež. Osim u genitalnom području (vanjsko spolovilo, rodnica, mokraćna cijev) i perianalnom području (čmar), mogu izazvati i bradavice u području oka, nosa, usta i grkljana.

Kako se HPV prenosi?

HPV se prenosi spolnim odnosom s osobom koja je zaražena HPV-om. Lako se prenosi analnim ili vaginalnim odnosom, ali isto tako i oralnim ili ostalim kontaktima kože na kožu tijekom spolnog odnosa. HPV je zarazan čak i kad osoba koja ga nosi nema simptome. Bilo tko tko je spolno aktivan može se zaraziti HPV-om.

Simptomi HPV-a

Infekcija HPV-om često nema nikakve simptome, a ako ih ima, javljaju se u obliku bradavičastih tvorbi. Simptomi HPV-a mogu se javiti čak i dosta vremena nakon početne infekcije. Ta se infekcija u muškoj i ženskoj populaciji najčešće pojavljuje u obliku šiljastih kondiloma.To su tvorbe bradavičastog izgleda, najčešće lokalizirane na vanjskim genitalijama – tipično na distalno dijelu penisa ili na prepuciju kod muškaraca ili pak na analnoj regiji kod oba spola. Njihova lokalizacija može biti kod muškaraca i unutar mokraćne cijevi, u preponi ili oko anusa. U žena su šiljasti kondilomi česti u vagini i cerviksu. Postoje i ”subkliničke” odnosno latentne HPV genitalne infekcije koje su neprepoznati izvor infekcije, onkogeni ”rezervoar”.

Liječenje HPV-a

Liječenje HPV genitalnih infekcija vrlo je složeno i najčešće dugotrajno. Promjene se liječe raznim medicinskim postupcima (premazivanjem sredstvima, kirurški i dr.).  Danas se najčešće primjenjuje krioterapija tekućim dušikom, kirurški tretman kao i lokalna kemijska terapija. Dolazi u obzir i primjena laserske terapije, poglavito u slučajevima kondiloma u mokraćnoj cijevi.