Brodski gospodarstvenici i Liga protiv raka donirali bolnici u Slavonskom Brodu dva nova respiratora

109297015_3120484034732994_1865222472662932063_o

SLAVONSKI BROD – Nemjerljiva je uloga respiratora u procesu liječenja pacijenata u teškim stanjima, posebno u aktualno vrijeme pandemije koronavirsua. Dva nova, mobilna, visokosofisticirana respiratora vrijedna oko pola milijuna kuna na raspolaganju su pacijentima i liječnicima slavonskobrodske Opće bolnice. Radi se o donaciji Lige protiv raka i 11 gospodarstvenika s područja Brodsko posavske županije.

Na jedinici intenzivnog liječenja slavonskobrodske Opće bolnice u funkciji su još dva nova respiratora! Vrh je to najmodernije medicinske tehnologije i umjetne inteligencije, koji se funkcionalno prilagođava ključnim parametrima zdravstvenog stanja pacijenta, i to u svakoj sekundi promjene stanja bolesnika, mogućnostima disanja i uzrocima respiratnornih tegoba, što je u odnosu na dosadašnju tehnologiju u segmentu mehaničke ventilacije od neizmjernog značenja – ističe Matija Jurjević, specijalist anestezije, reanimacije i intenzivnog liječenja.Mjerljiva je međutim njihova tržišna vrijednost – svaki košta otprilike oko 250 tisuća kuna. A u brodsku bolnicu stigli su zahvaljujući prikupljenim donacijama 11 tvrtki (Chromos-Svjetlost, PZC Brod, Brodska Posavina, Metalka centar, Delta Color, Kožul, Sigmat, ĐĐ TEP, ĐĐ Montaža Izolak, MS MONT i ĐĐ Montaža) s područja grada Slavonskog Broda i županijske Lige protiv raka.

“Zahvaljujem na altruizmu ovih naših poslovnih ljudi, koji su prepoznali vrijednost rada naših liječnika i to posebno u aktualnom trenutku pandemije koronavirusa, kada se pokazuje kolika je uloga vrhunske medicinske opreme posebno u području mehaničke ventilacije i rada stručnih educiranih specijalista koji njome upravljaju”, rekao  je doc. dr. sc. Josip Samardžić, ravnatelj Opće bolnice “Dr. Josip Benčević”. U ovom trenutku dvije su osobe u jedinici intenzivnog liječenja na respiratoru, a na COVID odjelu jedan pacijent sa srednje teškim simptomima koronavirusa.

Hvalevrijedne donacijske akcije Lige protiv raka, poput ove, nastavljaju se i dalje, pa tako slijedi i tradicionalna javno zdravstvena akcija – 4. donacijska utrka Lige ‘Znanjem i prevencijom do zdravlja’ i to 5. rujna.