7. listopada – Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

7. listopada Nacionalni je dan borbe protiv raka dojke, a tim je povodom održana konferencija kako bi se upozorilo na važnost preventivnih pregleda.

Naime, Vlada je 2006. pokrenula Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke, a do danas je pregledano više od 150 tisuća žena, a otkriveno je više od 6000 novih karcinoma. Tim je povodom ministar zdravstva Vili Beroš kazao da je od iznimne važnosti poticati žene da se odazovu pozivima- nešto manje od 3000 žena godišnje oboli od ove bolesti, a prošle godine su preminule 752 žene. Što se ranije otkrije, veće su šanse za izlječenje, stoga udruge i zdravstveni stručnjaci podsjećaju na važnost pregleda i samopregleda.

Specijalistica radiologije brodske Opće bolnice dr. Ana Muldini pozvala je žene na preglede: “Unatoč epidemiji i posebnom radu zdravstvenog sustava, Nacionalni program ranog otkrivanja karcinoma dojke radi i dalje i pacjentice dobivaju pozive, a važno je i da se odazovu na pozive. Žene između 50 i 70 godina svake dvije godine dobivaju poziv za mamografiju i ovim putem sve pozivam da iskoriste mogućnost pregleda. Ukoliko termin pregleda ne odgovara, slobodno se svaka žena može dogovoriti za neki drugi termin, ali je bitno da se preglen napravi.”