Predavanje na temu: „Koža i sunce” povodom Svjetskog dana zdravlja

277820656_695120015014856_4266113881799762926_n

Liga protiv raka Brodsko-posavske županije, u suradnji sa Sveučilištem u Slavonskom Brodu, sinoć je u glavnoj zgradi Strojarskog fakulteta održala predavanje „Koža i sunce” i to povodom Svjetskog dana zdravlja koji se obilježava 7. travnja.

– Poveznica planeta i zdravlja ovu temu stavlja u prvi plan jer je riječ o zdravlju kože i utjecaju sunca. Radostan sam što se Liga na ovakav način uključila u obilježavanje Svjetskog dana zdravlja. Imali smo i aktivnost u Vrtiću Lira, gdje su naše članice gospođe Boić i Demetrović, radile s klincima. Objašnjavali su im pojmove zdravlja, preventive,… Odgojiteljice su pune impresija, a djeca su obećala roditeljima prenijeti sve što su čula. – kazao je Darko Katić, predsjednik Lige protiv raka Brodsko-posavske županije.

Predavačica je bila Božana Kožul, spec. dermatologije i venerologije, iz Opće bolnice „Dr. Josip Benčević Slavonski Brod”.

– Pojasnila sam pobliže strukturu kože, specificirala što je sunce, a što ultravioletno zračenje. Ono što nas najviše zanima su način zaštite i posljedice nekontroliranog sunčanja. Najbolja su zaštita kreme, odnosno, proizvodi s visokim faktorom zaštite, potom naočale, šešir i garderoba koja pokriva cijelu površinu tijela. Najbolje je, dakako, držati se hladovine. Najugroženiji su mala djeca, imunokompromitirane osobe, a – gledano generalno – uvijek su ugroženije osobe svijetle puti, svijetlih očiju. Treba pratiti što se događa na našem tijelu, je li se pojavilo što novo ili se ono postojeće mijenja. U svakom slučaju, treba potražiti pomoć liječnika obiteljske medicine koji će najčešće takve pacijente uputiti i proslijediti dermatologu. Mi to onda pogledamo dermatoskopom – povećanjem – i otkrijemo ima li razloga za zabrinutost. – kazala je dermatologinja Božana Kožul, naglasivši kako broj oboljelih od raka kože raste iz godine u godinu. Trenutno je Hrvatska na 13,7 posto na sto tisuća stanovnika. – Zračenje je danas daleko jače, a sve smo starija populacija pa je i veća vjerojatnost za promjene na koži nastale tijekom života pod utjecajem sunca. – dodala je.

Svjetski se dan zdravlja poklopio sa, sada već tradicionalnim, sveučilišnim Mjesecom dobrih djela. Bila je to prilika za opis proteklih i najavu budućih događanja u tom kontekstu.

– Imali smo humanitarnu šetnju, jednu od aktivnosti u Mjesecu dobrih djela. Dobrovoljnim smo prilozima prikupili određena sredstva usmjerena prema potrebitima – Pučkoj kuhinji, Caritasu i tako dalje. Bilo je stotinjak sudionika, mahom studenata, ali i studenata te naših prijatelja. Svjetski dan zdravlja dobro se uklopio u taj naš Mjesec. Imali smo organizirano darivanje krvi – to je i inače dvaput godišnje na našem Sveučilištu. U podrumu smo prikupili hranu i potrepštine za potrebite. Zahvalni smo što možemo pomoći drugima. Sljedeće predavanje koje ćemo organizirati, odnosit će se na ‘depresije i ovisnosti’. Poznato je kako je vrijeme COVID-a mnoge ljude dovelo u neželjeno stanje letargije. Potrebno je vidjeti kako se preventivno boriti protiv toga. Jednako tako, ovisnosti o mobitelima, kocki, opijatima, također su zarobile mnoge mlade osobe. O tomu treba otvoreno progovoriti. Nije sramota biti bolestan. Ne treba dići ruke od takvih osoba, nego im moramo pomoći da se vrate na pravi put. Društvo je onoliko jako koliko vodi brigu o svojim najslabijima. – zaključio je rektor slavonskobrodskog Sveučilišta, Ivan Samardžić.

277831991_1678050349211489_1752651449093494715_n