Poruka Valentina koji je u 34. godini saznao da boluje od rijetkog karcinoma štitnjače

Foto: SBplus.hr

Liga protiv raka Brodsko-posavske županije nije razočarala ni u organizaciji predavanja o bolestima štitnjače i njihovu liječenju. Naime, povodom Svjetskog dana štitnjače, u Slavonski je Brod – u suradnji s Hrvatskom udrugom za bolesti štitnjače – dovela eminentne zagrebačke stručnjake, liječnike Dragu Prgometa i Tomislava Jukića. Bila je to prilika i za najavu osnivanja nove slavonskobrodske udruge osoba oboljelih od bolesti štitnjače.

– Predavanje ima dodatnu vrijednost u činjenici da je uvertira u osnivanje udruge koja će se baviti isključivo bolestima štitnjače. Vrijeme je da se posvetimo i tom velikom problemu. Kao što smo pomogli i ostalim udrugama, našim pridruženim članicama, u osnivanju, tako ćemo i ovoj udruzi pružiti svu potrebnu podršku. Ta udruga treba zaživjeti i okupiti sve one koji su potrebiti u aspektima takvih bolesti. – kazao je Darko Katić za SBplus.

Štitnjača je danas – čak i među laicima u svakodnevnom govoru – dežurni krivac za puno toga – debljanje, gubitak kose, pospanost i neprestani umor te manjak koncentracije. Nažalost, najčešće nije riječ o pretjerivanju. Različita stanja povezana s njezinim nepravilnim radom uistinu muče jako veliki broj ljudi.

– Čujemo i sami da je to sve češća bolest. Svatko od nas ima nekoga u obitelji ili bližoj okolini tko je imao nekakav problem sa štitnjačom. U Hrvatskoj imamo oko 350 novootkrivenih karcinoma štitnjače godišnje. Dakako, to je i rezultat činjenice da smo u samom vrhu kada je u pitanju dijagnostika. – kazala je dr.sc. Ljubica Fuštar Preradović, dr.med., specijalistica kliničke citologije.

Sinoćnje je predavanje održano u Agramu, a okupilo je veliki broj zainteresiranih, među kojima su se našli i oni iza kojih je već borba s težim stanjima povezanima za zdravlje štitnjače.

– U 34. godini obolio sam od iznimno rijetkog karcinoma štitnjače koji mi se proširio i na pluća. To je karcinom kojeg je teško otkriti jer uvijek ‘dolazi’ s iznimno urednim hormonima štitnjače. Nalazi su bili perfektni, a za dijagnozu sam saznao slučajno, entuzijazmom jednog liječnika koji je sasvim druge specijalnosti. Prislonio je sondu ultrazvuka na mogu štitnjaču i rekao da vidi nešto. Uputio me na daljnje pretrage i potvrđeno je da je riječ o rijetkom i agresivnom karcinomu. Rana dijagnostika je iznimno bitna. To je poruka svima. Mislim da je uzrok tolikom porastu obolijevanja od bolesti povezanih sa štitnjačom, stresan život kakvog danas vode mnogi mladi. Sve više poslodavaca šalje svoje djelatnike na sistematske preglede i to treba promovirati. Traje kratko, a može spasiti život. Operiran sam u vrhunskom centru i operacija je trajala više od deset sati. Rekli su mi da takvu operaciju ne bih dobio nigdje drugdje u ovom dijelu Europe. Neizmjerno sam zahvalan liječnicima koji su dali sve od sebe i išli preko granice svoje kirurgije. To su dr.sc. Ivan Rašić, dr.sc. Alan Pegan i prof.dr.sc. Davor Vagić. I njihove kolege su potvrdile da već dugo nisu vidjeli da je netko očistio operacijsko područje kao njih trojica. – kazao je Valentin Župan (36), mladi medicinski tehničar koji će imati aktivnu ulogu u vođenju nove slavonskobrodske udruge.

Zbog ljudi koji imaju dobru šansu za izlječenje obrate li se stručnjacima na vrijeme, iz zagrebačkih su se klinika na kojima danas rade u ‘svoju’ Brodsko-posavsku županiju vratila dva stručnjaka s velikim iskustvom u operiranju osoba s bolestima štitnjače te ranoj dijagnostici najmodernijim metodama.

– Bitno je potencirati razvoj civilnih udruga koje su spona između liječnika i građana. One pomažu kroz aktivnosti poput današnje, kada se predavanjima šalju temeljne informacije o različitim bolestima. Dobar su most između čiste struke i (potencijalnih) pacijenata. Kad govorimo o kirurgiji štitnjače, moramo znati da postoji porast broja takvih pacijenata, ali kao rezultat pojačane dijagnostike i veće skrbi o zdravlju. Ne postoji niti jedan medicinski zahvat ili terapijski postupak, a da ga ne radimo mi u Hrvatskoj. Većina se može obaviti u Slavonskom Brodu koji, ipak, nema potrebu razvijati nuklearnu medicinu jer su u blizini Zagreb i Osijek. Dijagnoza karcinoma štitnjače zvuči opasno, ali uspješnost liječenja je sjajna. – kazao je prof. dr.sc. Drago Prgomet, dr.med, specijalist otorinolaringolog i predsjednik Odbora Hrvatske udruge za bolesti štitnjače.

– Hrvatska je peta zemlja u Europi i trinaesta u svijetu po učestalosti karcinoma štitnjače. To možemo pripisati dobroj dijagnostici. Nama osnovu dijagnostike čvorova predstavlja ultrazvuk štitnjače. To je danas dio sistematskih pregleda. Čvorovi su česti. Svaka četvrta mlađa osoba i svaka druga starija ima neki čvor u štitnjači. Oko pet posto tih čvorova mogu biti karcinomi. To je velika brojka. Nasreću, najviše ih otkrivamo u stadiju kada se to može dobro liječiti. Tu su, potom, i poremećaji funkcije štitnjače koji su također česti. Svaka deseta starija žena ima neki oblik blaže hipofunkcije štitnjače. Tu je dobra laboratorijska dijagnostika. Imamo testove kojima jednim mjerenjem možemo postaviti dijagnozu. – kazao je prof. dr.sc. Tomislav Jukić, dr.med., specijalist nuklearne medicine.

Nova će udruga Brođanima itekako pomoći da saznaju više o bolestima štitnjače i načinima liječenja te tako iskoriste sve prednosti današnje medicine koja im je dostupna.

 Izvor: sbplus.hr