HRT: U tijeku pripreme za sportsku akciju Lige protiv raka Brodsko-posavske županije

Dizajn bez naslova (15)

Rak je, uz kardiovaskularne bolesti, vodeći javnozdravstveni problem. Smatra se da se u gotovo 40% slučajeva može spriječiti preventivnim mjerama. Jednu takvu javnozdravstvenu i sportsku akciju provodi i Liga protiv raka Brodsko-posavske županije. Reporterka HTV-a Višnja Ružojčić razgovarala je s predsjednikom Lige Darkom Katićem i Ivanom Mahovne s Odjela za patologiju i citologiju Opće bolnice u Slavonskom Brodu o tijeku priprema za utrku.

Darko Katić je rekao kako su pripreme u punom jeku te je naglasio kako prijave traju do 18. kolovoza.

– Želja nam je ove godine oboriti rekord. Prijaviti se mogu svi – od 4 do 94 godine. Manji uzrasti imaju svoje četiri kategorije koje kreću od 9 do 10 sati, a odrasli imaju dvije kategorije – 5 i 10 kilometara. Trčat će se na poznatoj stazi prema Poloju. Najstariji će se s nama prošetati onoliko puta koliko mogu do Poloja, rekao je Katić.

Ivana Mahovne je rekla kako će se kupiti aparat koji patologija koristi u proizvodnji histoloških preparata koje patolozi koriste za postavljanje histoloških dijagnoza.

– Ono što oboljelima od raka je potrebno da bi se potpuna dijagnoza postavila i po toj dijagnozi se ti bolesnici liječe. Počelo dijagnostike je radiologija i patologija, istaknula je.

Aparat košta oko 74 tisuće kuna, a svi se mogu prijaviti na važnu utrku jer svaki pojedinac može doprinijeti u borbi protiv raka.

Cijeli prilog s HRT-a pogledajte OVDJE.