Dan ružičaste vrpce – Nacionalni dan borbe protiv raka dojke

IMG-4544

Udruga žena operiranih od raka dojke „Nada” i Liga protiv raka BPŽ organizirale su prve subote u listopadu tradicionalnu akciju „Dan ružičaste vrpce”. Akcija je na Gradskoj tržnici u Slavonskom Brodu privukla velik broj građana, koji su se tako informirali i educirali o važnosti odlaska na preventivne preglede, ne samo po pitanja raka dojke kojemu je ovaj dan posvećen, već i općenito svih vrsta karcinoma.

– Svake godine prve subote u listopadu organiziramo humanitarnu akciju naziva ‘Dan ružičaste vrpce” kojom nastojimo senzibilizirati javnost na važnost ranog otkrivanja raka dojke. Svima je poznato da u ranom stadiju rak dojke može biti uspješno izliječen, inače je to opasna maligna bolest od koje žene najčešće obolijevaju i najveća je smrtnost. Ranim otkrivanjem, međutim , to se može spriječiti. Upravo stoga preventivni pregledi su ključni, istaknula je predstavnica udruge Nada, Branka Katanić.

Rak dojke je najčešće dijagnosticirana zloćudna bolest. Procjenjuje se da će u zemljama članicama EU najčešći maligni uzrok smrti u žena biti upravo rak dojke.

Stoga je Odlukom Vlade Republike Hrvatske prije 16 godina pokrenut Nacionalni program ranog otkrivanja raka dojke. Svake dvije godine na mamografski pregled pozivaju se sve žene u Republici Hrvatskoj u dobi 50 – 69 godina. Mamografski probir, usprkos pojavi drugih metoda oslikavanja s dobrom dijagnostičkom točnošću, i dalje ostaje najprihvatljiviji način ranog otkrivanja raka dojke.

Cilj je Programa smanjiti smrtnost od raka dojke, otkriti rak dojke u početnom stadiju u što većem postotku i poboljšati kvalitetu života bolesnica s rakom dojke.

Prilog SBTV-a možete pogledati na linku:

https://www.youtube.com/watch?v=5Z_W3yJ-2hU

IMG-4548