I u Slavonskom Brodu obilježen 24. dan ružičaste vrpce

unnamed (21)

Mjesec listopad posvećen je borbi protiv raka dojke, a prva subota u listopadu obilježava se kao „Dan ružičaste vrpce“. Svrha obilježavanja ovog dana je rano otkrivanje raka dojke kako bi se povećao broj izlječenja od te opake bolesti jer, istraživanja su pokazala, 90 posto oboljelih žena može se izliječiti ako se bolest otkrije na vrijeme.

Cilj je i pozvati žene na preventivne mamografske preglede i tako upozoriti na važnost ranog otkrivanja kako bi se povećala stopa izlječenja. Jer unatoč svim aktivnostima, unaprijeđenoj dijagnostici i liječenju, to je i dalje vodeći uzrok smrti od raka u žena.

U povodu obilježavanja Dana ružičaste vrpce, ministar zdravstva Vili Beroš istaknuo je da se u proteklih sedam godina broj smrtnih slučajeva od raka dojke smanjio za više od 400.

Silazni trend smrtnosti od raka dojke u Hrvatskoj pripisao je uspješnoj prevenciji u sklopu Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke.

Do sada je završeno sedam ciklusa provedbe Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka dojke, a od 21. ožujka ove godine započeo je osmi ciklus.

U posljednje dvije godine zabilježen je odaziv više od 60 posto žena na mamografiju, a najveći je u Međimurskoj, Bjelovarsko-bilogorskoj i Požeško-slavonskoj županiji. Najniži je odaziv u Ličko-senjskoj, Šibensko-kninskoj županiji i Zadarskoj županiji, a ministar je poručio da je to alarm za uzbunu.

Humanitarni projekt obilježavanja Dana ružičaste vrpce proširio se u više od 30 zemalja svijeta, a provodi se i diljem hrvatskih gradova među kojima je i Slavonski Brod.