Uvodna riječ

 

davorin-danic

prof. dr. sc. Davorin Đanić

Predsjedništvo Lige protiv raka Brodsko-posavske županije

 

Hrvatska liga protiv raka Brodsko posavske županije i grada Slavonskog Broda

Maligne bolesti u svijetu su veliki javnozdravstveni problem jer su na drugom mjestu, odmah iza kardiovaskularnih bolesti, po smrtnosti. Svake godine oboli više od 11 milijuna ljudi, a umre 7,6 milijuna. Procjenjuje se da će do 2020. godine od raka u svijetu umrijeti oko 10 milijuna ljudi godišnje.

U Hrvatskoj godišnje oboli oko 21 tisuća ljudi, a umre oko 13 000. Prema istraživanju EUROSTAT-a Hrvatska je na visokom četvrtom mjestu po smrtnosti od raka u Europi, a druga po smrtnosti od raka pluća. Godišnje se u Hrvatskoj evidentira oko 2 300 novooboljelih od karcinoma dojke od kojih 850 umre, od čega 50% u dobi od 50 do 69 godina. U Brodsko posavskoj županiji u 2013. godini umrlo je 30 žena.

Hrvatska liga za borbu protiv raka Brodsko posavske županije je najstarija županijska udruga, osnovana prije 48 godina i jedna od najstarijih udruga u hrvatskoj za borbu protiv raka. Liga je osnovana s prvenstvenim ciljem promicanja zdravstvene kulture vezane uz zloćudne tumore i pružanja pomoći bolesnicima oboljelim od raka.

Tijekom niza godina svoga djelovanja preko brojnih članova udruge, volontera, zdravstvenih i nezdravstvenih djelatnika na ovim prostorima pokazala je zavidne rezultate i kao takva prepoznata u našem gradu Slavonskom Brodu, županiji Brodsko posavskoj kao i na razini države Hrvatske. Zbog svoga kvalitetnog rada primila je nekoliko priznanja lokalne društvene zajednice.

Rad Lige vezan je za aktivnosti Hrvatske lige protiv raka, ali je okrenuta i lokalnim specifičnostima jer je Brodsko posavska županija jedna od slabije gospodarski razvijenih županija i nakon rata županija s velikim priljevom izbjeglog stanovništva iz Bosne i Hercegovine. Veliki broj nezaposlenih i siromašnih stanovnika naše županije jedan su od dodatnih faktora povećanog broja oboljelih od malignih bolesti.

Zbog toga Liga je sebi za ciljeve rada postavila zadatak smanjivanje pojavnosti i smrtnosti raka u odnosu na sadašnje stanje, unapređenje primarne i sekundarne prevencije, poboljšanje i ubrzavanje detekcije raka, poboljšanje edukacije i razine stručnog zdravstvenog kadra, podizanje razine kvalitete medicinske opreme i unapređenje razine kvalitete specifičnog onkološkog liječenja te poboljšavanje palijativne skrbi i rehabilitacije pacijenta.

Članstvo Lige bori za pozicioniranje borbe protiv raka kao jedne od važnijih zadaća zdravstvene politike te poticanja odgovornih institucija za donošenje Nacionalnog programa protiv raka po uzoru na Europski parlament i Europsku komisiju, koja je 2008.g. objavila Akcijski plan borbe protiv raka i preporuku da zemlje članice donesu nacionalne programe. Nacionalni program za rano otkrivanje raka dojke radi se od 2007. godine, a do sada su u tri ciklusa otrivena 172 karcinoma kod žena. Otkrivanje bolesti u početnoj fazi i ispravno liječenje može u 90 posto slučajeva osigurati izlječenje. Premda je odaziv pacijenata svake godine sve veći, cilj je dostići 80 posto odaziva, jer bi se time smrtnost od navedenih bolesti mogla smanjiti na 30 posto sadašnjeg broja. I kod raka debelog crijeva, preventivni pregledi su presudni, nonažalost u ovom slučaju je i najmanji odaziv, tek 15 do 20 posto.  Rano otkrivanje raka debelog crijeva provodi se od 2008. na ovom području, a do sada je otkriveno oko 35 karcinoma. Odaziv pozvanih na preventivne preglede tri puta je manji nego u Europi.

Briga za zdravlje ne počinje s prvim simptomima bolesti i na neki je način, dio bon-tona i odgojnih mjera koje jesmo, ili nismo usvojili tijekom djetinjstva. Pravilne higijenske navike, osluškivanje organizma, stalna edukacija i prosvjećenost, trebale bi biti sastavni dio života svakog pojedinca. Jer, zdrav čovjek ima tisuću želja, a bolestan samo jednu.