ILCO-udruga pacijenata sa stomom (oboljeli od raka debelog crijeva)

Invalidska udruga ” ILCO ” Slavonski Brod osnovana je 03.04.2007.g. na inicijativu županijske Lige borbe protiv raka i “ILCO” udruge iz Nove Gradiške. Prvi predsjednik bio je Predrag Gol, a tajnik Antun Grgurević.

Naša je udruga uključena u Savez ILCO klubova Hrvatske (13 udruga). Udrugu čine osobe koje su operirane od karcinoma debelog crijeva ili mjehura i tom su prilikom dobile stomu (vrećicu).

Kako povratak u normalan život poslije operacije, nije lagan, a pojedenci ga teže prihvaćaju, zato smo mi tu. Naša udruga je mjesto za susrete sa istim ili sličnim problemima i najbolji oblik uključivanja u novu životnu stvarnost. Činjenica da nismo sami, da je puno takvih koji imaju slične ili jednake probleme donosi smirenje. Dijeljenje zajedničkih osjećaja (tuge, boli, ljutnje, straha… ) izmjena informacija i znanja stečenih na temelju vlastitih iskustava,suočavanje s problemima više životne energije. Upravo to i je naš cilj i do sada ga uspješno provodimo.

Udruga broji 42 člana od kojih 1/3 aktivna, pokretni su i dolaze na druženje prve srijede u mjesecu. Ostali su vrlo teški bolesnici, često na terapijama. Mi smo 80% invalidi, s trajnom stomom ili ileostomom. Tijekom godine prisutni smo na svim dogđanjima u gradu, Danu zdravlja, Sajmu udruga, Danu narcisa. Zadnje subote u mjesecu svibnju obilježavamo Dan irisa – plava vrpca. Akcija je potpora programu Ministarstva zdravlja u provođenju Programa za rano otkrivanje raka debelog crijeva, kojom prilikom želimo upoznati građane sa ovom teškom bolesti.

Kontakt podaci:

Invalidska udruga “ILCO”
S. Marjanovića 2
35000 Slavonski Brod