Udruga žena operiranih od raka dojke NADA

Osnovana je u studenom 2001. godine. Osnivači udruge su prim.Mato Grgić, Ivanka Klanjčić, Zoran Perušinović,dr.med., Ljubica Fuštar-Preradović,dr.med., Nada Buruš, Zdenka Romanjek, a kasnije su se pridružile Milica Brezić, Eva Puškar, Katarina Labadžuk i Vikica Mikuš. Ubrzo je članstvo počelo rasti osobito nakon prve akcije naziva “DAN NARCISA”. Na početku rada udruga je nosila ime – “UDRUGA ŽENA OPERIRANIH OD RAKA DOJKE”, da bi nakon smrti gđe.Buruš po njoj dobila ime “NADA”.

Udruga danas broji 48 članica, a od osnutka smo, na žalost izgubili 18 članica. Cilj udruge je doprinijeti očuvanju i unapređenju zdravlja u našoj sredini. To postižemo nizom aktivnosti kao što su: edukativna predavanja, javne tribine priznatih stručnjaka iz raznih specijalnosti: onkolozi , internisti, radiolozi, psiholozi, citolozi i drugi specijalisti. Organizirale smo akciju “MOJA PRVA MAMOGRAFIJA” i upis kandidata za genetsko testiranje na rizik od karcinoma. Naše članice u sklopu suradnje sa drugim udrugama su održale predavanja u zajednici Roma te u udruzi gluhih i nagluhih – Sl.Brod.

Od 2003. god. smo članice “EUROPE DONNE” pod čijim okriljem provodimo akcije: DAN NARCISA, RUŽIČASTA VRPCA, DAN ZDRAVE DOJKE. Udruga sudjeluje u svim akcijama gradu vezanim uz zdravlje, jer želimo senzibilizirati javnost (prvenstveno žene i mlađu populaciju) na važnost zdravog načina života, psihofizičkoj kondiciji, kao i svim aspektima brige za pojedinca i zajednicu u cjelini, a naročito o važnosti preventivnih pregleda kao što su mamografija i UZ dojki. Udruga aktivno djeluje pod okriljem Lige protiv raka Brodsko-posavske županije.

Članice udruge se sastaju prve srijede u mjesecu u prostoriji bivšega “podruma jeftinoće” na uglu Bakačeve ulice u 18 sati. Lokacija je privremenoga karaktera jer očekujemo povratak u prostorije bolnice “Dr. Josip Benčević”.

Na zajedničkim druženjima pružamo si potporu, razmjenjujemo iskustva za vrijeme bolesti i terapija, novopridošlim članicama želimo pomoći u prihvaćanju bolesti i načinu kako se nositi u toj situaciji. Kako je podizanje psihološke podrške vrlo bitno u liječenju, tako organiziramo zajedničke izlete i zajednička druženja u vidu zabave. Posjećujemo  članice na bolničkom liječenju i pružamo malu financijsku potporu onim članicama koje na žalost imaju recidiv. Borimo se za multidisciplinarni pristup liječenju karcinoma, osnivanju centara izvrsnosti te tako smanjenju smrtnosti od ove opake i na žalost sve češće bolesti.

KONTAKT:

Udruga “Nada”

Silvana Bernardić, predsjednica

Pilareva 16

35000 Slavonski Brod

Tel: 035 410 265

Mob: 095 904 7929

E-mail: udruganada035@gmail.com