Donacijska utrka – osvrt i rezultati

HVALA SVIMA KOJI SU OMOGUĆILI UTRKU!

Najmasovnija utrka koja se trči za zdravlje pod nazivom ‘Znanjem i prevencijom do zdravlja’ održana je u subotu, 1. rujna u organizaciji županijske Lige protiv raka i Saucony Škole trčanja Slavonski Brod. Utrka je prvenstveno organizirana kako bi podigla svijest o važnosti fizičke aktivnosti, ali i kao donacija za rad Lige protiv raka Brodsko-posavske županije.

Impresivna brojka od 500 djece i odraslih koji su trčali, a sve s ciljem zdravog življenja dokaz je koliko je važno podizati svijest od zdravim životnim navikama kao i prevenciji zloćudnih bolesti.

  • Nažalost, Slavonski Brod je i dalje prema podacima prvi po pojavnosti karcinoma dišnih puteva pa je to ključni razlog što se Liga protiv raka angažirala u pripremi projekta kojim promoviramo zdrav način života i fizičku aktivnost koja je iznimno bitan faktor u  prevenciji svih bolesti. Ovime želimo skrenuti pozornost svima koji se trebaju brinuti za naše zdravlje da učine još više po tom pitanju kako bi ovaj grad bio grad čistog zraka, sretne djece i zdravog života. Moramo se kretati jer je to preventiva određenih malignih bolesti, loša prehrana s puno masnoća, sjedeći položaj preduvjet su karcinoma debelog crijeva, jednako tako zbog loše kvalitete zraka imamo preduvjete za oboljenje od raka pluća. Preventivni pregledi dojke i cerviksa su svakako preventiva, još moramo poraditi na informiranju građana i naglašavati neprestano da je važno voditi brigu o svome zdravlju.- kazao je predsjednik Lige za borbu protiv raka dr. Sc. Davorin Đanić.

Osim što se uključivanjem u ovu utrku učinilo dobro djelo, ovo je bila prilika za aktivnost i dobru zabavu cijele obitelji u koju su uključena djeca kojoj od najranijih godina treba naglašavati važnost fizičke aktivnosti.

Koordinatorica Donacijske utrke ispred Škole trčanja Saucony naglašava kako se ovim događajem promoviraju svi aspekti zdravog načina života.

  • Osim fizičke aktivnosti zbog koje smo se danas okupili i kojom šaljemo snažnu poruku, ovdje su i i domaći OPG-ovi koji promoviraju zdravu prehranu i namirnice koje se preporučuju u borbi protiv malignih bolesti. Isto tako možete napraviti kontrolne preglede koji su korisni u prevenciji, rekla je Pharm. Ivana Juričić Boić.

Među natjecateljima je bio veliki broj liječnika brodske bolnice, odvjetnika, studenata, učenika, ali i političara poput Tee Tomas, zamjenice gradonačelnika Slavonskog Broda, zamjenika župana Damira Mirkovića te gradonačelnika Nove Gradiške Vinka Grgića.

Među trkačima smo i ove godine mogli vidjeti hrabru Ronaldu Kovačević kojoj je zbog agresivnih kemoterapija oštećen periferni živčani sustav ruku i nogu te koja nakon brojnih operacija i dalje s osmjehom na licu istrči 5 km uz veliku podršku supruga. Najstariji sudionik i odličan primjer današnje utrke je Brođanima dobro poznati sportaš Ivica Brezić Gips, koji ove godine nije trčao, ali je počasno označio start utrke. Preko šest desetljeća se bavi sportom a svakoga dana pješači desetak kilometara i uvjeren je u dobrobit kretanja.

Najbrojniji među trkačima bio je tim Opće bolnice “Dr. Josip Benčević” koji je na kraju dobio zasluženi pljesak, a na postolju su im se pridružile i osobe oboljele od malignih bolesti. Najbržima su dodijeljene i nagrade, a najmlađima su dodijeljene nagrade u nekoliko uzrasnih kategorija.  U kategoriji seniora najbrži na 5 kilometara bili su Ana Murat i Dario Veselinović, a na 10 kilometara Ines Jozić i Dean Radanac.

Svaki sudionik svojim startnim brojem ujedno je sudjelovao u tombolama koje su omogućili brojni sponzori, a za sve sudionike utrke osigurane su medalje na dolasku do cilja, okrijepa na stazi kao i koncert Mije Dimišić.

Današnja masovna i izvrsna utrka poslala je i glasnu poruku s jedne strane onima koji mogu i trebaju tražiti rješenja zbog kojih bi Brođani morali udisati čišći zrak nego proteklih godina, a s druge strane to je i poruka građanima da se više kreću, da stječu zdrave navike čime poboljšavaju opće psihofizičko stanje i daju svoj doprinos u borbi protiv malignih bolesti u našoj županiji.

Najbržima su dodijeljene i nagrade, anajmlađim trkačima

Akciju su podržali brojni sponzori kojima od srca zahvaljujemo: Pliva, Jana, Saucony HrvatskaDukatGrawe Hrvatska, Euroherc, 99 balona, Brod plin, Andrea, OPG Velikanović Trnjani, OPG Stipo Brkić Gornja Vrba, OPG Reljić Slavonski Bord, Squash centar, Ljekarne Vaše zdravlje, Filip promet, Fotoklub Kadar SB, Medra, Festung, General Trade, Zona vital, JGL, Angelini, Hervis, Solmex, Naur produkt, Ranč Ramarin, Kavica i, Simplex, Tena, Simps’S.

Rezultati utrke na 5 km: http://99balona-timing.net/pdf-rezultati/5km%20-%20Ukupno%20sve.pdf

Rezultati utrke na 10 km: http://99balona-timing.net/pdf-rezultati/10km%20-%20Ukupno%20sve.pdf

IMG_0092

IMG_0139

IMG_0146

IMG_0129

IMG_0127

IMG_0126

IMG_0125

IMG_0095

IMG_0090

IMG_0088

IMG_0144

IMG_0140

IMG_0130