Predavanje: Dan ružičaste vrpce i što trebamo znati o raku dojke

IMG_1730

Listopad je posvećen podizanju svijesti javnosti o raku dojke. Prilika je to da naglasimo važnost prevencije i mogućnosti ranog otkrivanja, da se svi zajedno podsjetimo kako je potrebno na vrijeme početi brinuti o svom zdravlju te da u većoj mjeri pomognemo onima koji su već oboljeli. Po pojavnosti i smrtnosti rak dojke je već duže vrijeme na prvom mjestu uzroka raka u žena.

Dan ružičaste vrpce humanitarna je akcija čiji je glavni cilj upozoriti na važnost ranog otkrivanja raka dojke, jer se 90% oboljelih žena može izliječiti ako se bolest otkrije u početnom stadiju. Liga protiv raka BPŽ dana je organizirala predavanje na temu: Dan ružičaste vrpce i što trebamo znati o raku dojke u Tehničkoj školi Slavonski Brod.

“Žene se ne trebaju brinuti da će im nateći ruka kad operiraju karcinom dojke ili da će doći do bilo kakvih drugih popratnih problema. Karcinom se danas operira bez većih oteklina, a rekonstrukcija dojke je postao standardizirani zahvat“, istaknula je doktorica medicine Renata Čanić. Posebice je istaknula formulu 1+1+1, odnosno formulu samopregled + pregled mamografijom + pregled ultrazvukom jer se kod većine oboljelih žena karcinom dijagnosticiran na vrijeme, odnosno kao rani rak dojke je operabilan i izlječiv.

Zbog navedenog, potrebno je sve žene rutinski pregledavati mamografijom kada dođu u dob iznad 40 godina, a prema preporuci liječnika i ranije. Liječenje bolesti danas je izrazito napredovalo te se, zahvaljujući tome, smrtnost od ove bolesti smanjuje, unatoč tome što broj novooboljelih neprestano raste.

IMG_1731 IMG_1729