JAVNA TRIBINA – ‘Samopregled testisa i bolesti prostate’

46065481_285991762035912_6374733904040951808_n

U okviru obilježavanja mjeseca borbe protiv karcinoma, Liga protiv raka BPŽ organizirala je predavanje na temu: ‘Samopregled testisa i bolesti prostate’ održano u dvorani Strojarskog fakulteta u Slavonskom Brodu. Namijenjeno je studentima kako bi se upoznali sa ovim specifičnim bolestima, te kako bi se podignula svijest o važnosti samopregleda.

Predavanje je održao Branimir Bošnjak, dr.med. koji je naglasio kako je karcinom testisa, srećom, rijetka pojava, no veliki je problem što zahvaća mlađu populaciju:

  • Karcinom testisa veliki je problem za mlade, spada u ozbiljnu bolest kod mladih ljudi i treba ga shvatiti ozbiljno. Upravo iz tog razloga ovo predavanje se održava na Strojarskom fakultetu kako bi mlađa populacija podigla svijest o ovoj bolesti te njezinom ranom otkrivanju, rekao je dr. Bošnjak.

Zato su važne inicijative poput Movembera, koje traju cijeli mjesec s ciljem skretanja pozornosti na karcinome prostote:

  • Dovoljno je jedanput mjesečno obaviti samopregled kako bi se utvrdio karcinom testisa, a kod karcinoma prostate se može puno toga otkriti pronalaskom specifičnog antigena, naglasio je dr. Bošnjak.

Dekan Strojarskog fakulteta prof.dr. sc. Ivan Samardžić kaže da fakultet, pored obrazovne djelatnosti, ima i misiju da vodi računa o drugim vrijednostima:

  • Jedna od tih vrijednosti je i briga o zdravlju koja nam svima treba biti na prvom mjestu. Kao što brinemo jednom godišnje da svaki djelatnik fakulteta obavi sistematski pregled, tako smo posvetili pažnju i našim studentima. Svjesni smo da bolest ne bira, a posebno ako je pogođen mladi život. Ovo je način da pokažemo brigu jedni za druge, pojasnio je prof. dr. sc. Samardžić.

Predsjednik Lige protiv raka BPŽ prof. dr. sc. Davorin Đanić istaknuo je kako Liga aktivno sudjeluje u mjesecu studenom kao mjesecu prevencije karcinoma:

  • Ovo je samo jedan od načina kako obilježavamo mjesec borbe protiv karcinoma. Karcinom prostate je je drugi po učestalosti, odmah iza karcinoma pluća i samim time smo svjesni važnosti ovog predavanja. Nadamo se da će naše aktivnosti dovesti do pozitivnih rezultata i da će ih biti sve manje, dodao je prof. dr. sc. Đanić.

Treba naglasiti kako je sljedeća javna tribina 15. studenoga u 17:30 sati u Srednjoj školi Matije Antuna Reljkovića na temu: ‘Svi kažu da je pušenje cool…’.