JAVNA TRIBINA: ‘Svi kažu da je pušenje cool’

IMG_1805

‘Svi kažu da je pušenje cool’ naziv je tribine koja je održana u Srednjoj školi Matija Antun Reljković  u organizaciji Županijske lige protiv raka Brodsko-posavske županije. Prim.dr.sc. Darko Jurišić, tajnik Lige ispričao je nešto više o povodu aktualnih aktivnosti Lige:

  • Puno malignih bolesti je povezano upravo sa pušenjem, a ovdje na našem području u Slavonskom Brodu, prije svega krivimo ovaj zrak koji dolazi od rafinerije. Je li to uzrok, to još ne znamo. Međutim, ono što definitivno znamo je da je pušenje povezano s velikim brojem malignih bolesti. Pušenje je ovisnost, a najveći problem je u tome što je to jedina ovisnost koja je općeprihvaćena u cijelom društvu.

Naime, mjesec studeni posvećen je borbi protiv ovisnosti, ali i borbi protiv karcinoma, stoga je ovo bila dobra prigoda za tribinu o štetnosti pušenja koja ujedno ima ulogu prevencije.

Tribinu je održala Anamaria Kovač Peić, dr.med. iz brodske Opće bolnice Josip Benčević koja je ovim putem napomenula.

  • Tinejdžeri često kad se pronalaze u društvu, nesvjesni opasnosti, probaju sve što im se nudi u tom trenutku, a pušenje je jedna lako dostupna ovisnost. U tom trenutku, oni se žele dokazati i poistovjetiti sa svojim prijateljima, ne razmišljajući da su na korak od ovisnosti. Nije tajna da hrvatski tinejdžeri rano kreću s konzumacijom alkohola i duhana, a to ne smijemo olako shvatiti nego aktivno djelovati na tome da steknu pravu sliku o štetnosti pušenja.

Iako mnogi nisu svjesni da su ovisnici, važno je znati da su svejedno u riziku od brojnih bolesti koje pušenje uzrokuje.

Doktorica Kovač Peić također je upozorila da je BPŽ vodeća po broju oboljelih od karcinoma pluća, što je porazan podatak.

IMG_1804